top of page

En SAAB 96 - og en mand

Hvad gør man når man er 43 år, har en indre interesse for klassiske biler som man ikke rigtigt får noget gjort ved , en alt for lille carport til de fleste ældre spændrende biler og en trang til at møde nye mennesker med samme interesse ?

Jo, man tager blot til sin egen praktiserende læge! Hvis dette lyder forvirrende synes jeg du skal læse videre.Det hele starter i sensommeren 2014. Jeg skal til lægen i Skjern og som altid er der nogen ventetid. Inden dette skal jeg lige sige at jeg igennem længere tid har gået med en tanke om at købe en ældre klassisk bil, men pga. af en alt for lille carport – ja så er udvalget begrænset. Meget begrænset. I hvert fald indenfor de biler der interesserer mig og også passer til min pengepung.

Hos lægen ligger der en bunke blade . Motor Classic. En blad som jeg ikke har læst i årevis. Alt sammen ser spændende ud og jeg kan med det samme se at det i hvert fald er her man skal finde en bilmodel at kaste sig over. Pludseligt på en af siderne er der en artikel om en SAAB vs en Volvo og lige der bliver min interesse vagt! Volvoer har jeg har haft adskillige af i firserne og halvfemserne, men den lille svensker – SAAB 96’ern stod svagt i min ærindring. Kom til at tænke på dengang min Far i halvfjerdserne havde en grå en af slagsen i ret dårlig stand med rem om moterhjelmen. Sådan en fætter skulle jeg da bare lige have. Nu! Havde endelig fundet en klassisk bilmodel med skandinavisk sjæl og charme. En model der var overkommelig prismæssigt og fremfor alt kunne være i min carport!


Jeg fandt dog ret hurtigt ud af at en SAAB 96 nok ikke lige var den bil der var flest af i Bilbasen! Der var faktisk kun 1 og den var jeg jo så nødt til at købe. Beslutningsprocessen var kort da jeg glemte at spørge min hustru, men som jeg sagde til mig selv – når der kun er en til salg, ja så må man jo slå til med det samme. Et pænt køretøj fra 1972, som dog under prøveturen efter købet næsten var endt i bunden af en skovvej. Primært fordi den nye ejer ikke var helt bevist om hvordan man fik sådan en bandit i bakgear!’ Learning by doing’ som man siger og jeg skulle da hilse at sige at der kommet mange gode oplevelser ud af den bil siden.

Når man nu som ny SAAB entusiast har fået fat i den vogn man gerne ville have, ja så var det også for mig helt naturligt at melde sig ind i en bilklub. Primært for at dele interessen , lære nyt og møde nye mennesker med samme interesse. I min søgen efter ligesindende faldt jeg over SaabAsyl. I starten studsede jeg over navnet, men fandt ret hurtigt ud af pointen. En klub med plads til alle med interesse for det bilmærke. Nye som gamle modeller. Plads til folk og familier i alle aldre. Med passion for dette gamle svenske bilmærke som jeg ret hurtigt fandt ud af er “Born from Jets”! Jo jo – det er rigtigt nok. Der er indre jægerpilot i de fleste der kører SAAB!


SaabAsyl havde igennem hele foråret 2015 annonceret ‘Sommer Træffet’ og jeg havde naturligvis meldt mig til. Ja, ikke blot mig selv, men hele familien. Nu skulle de sørme ud at fornemme hvordan det er at være til biltræf. Vi glædede os helt vildt og håbede på godt vejr. Jeg havde forinden overvejet lidt hvordan 2 voksne, 3 børn og en hund, samt baggage skulle kunne være i en SAAB 96 og var kommet til den konklusion at vi nok var nødt til at køre i vores hverdagsbil også. En Japaner af nyere dato. Jeg tænkte – det går nok. Der er jo plads til alle i SaabAsyl.

Bilen blev tanket i det vestlige Jylland og kursen blev sat mod Smidtrup Camping i Nordsjælland. En lang tur for en gammel dame på 43 år. Motorvej og 2 broer blev forceret med megen opmærksomhed. 90 – 100 kmt. var marchfarten i 4. gear, men ind i mellem fik uret fra VDO lov til at vise 110kmt. Ingen tvivl om hvorfor den bilmodel netop har gjort det godt i ræs! Blev på vejen overhalet af en gul sportsvogn som jeg mente var en SAAB og efterfølgende en 9-5’er som havde et SaabAsyl klister mærke på bagruden. Jo jo – føreren i den gule SAAB vinkede. De skulle også til træf!


Vi ankom til campingpladsen fredagaften og jeg må indrømme jeg var lidt spændt. Kendte jo praktisk talt ikke nogen af medlemmerne udover et par stykker jeg havde set og talt med på et lille træf hos Tistrup Auto i efteråret 2014. Hvilke biler mon de havde med, hvilken stand mon de var i og ville min egen gamle vogn falde helt igennem glitterstasen og gennemgribende restaureringer. Min tvivl kom til skamme. Jeg har har sjældent mødt en samling så flinke og behagelige mennesker. En god blanding i alle aldersgrupper med en og samme passion for biler. SAAB biler vel at mærke. Meget forskellige biler. Meget nye og meget gamle. Biler med vidt forskellig teknologi og meget forskellig stand. Her passede jeg med det samme ind! Et godt forum for en ny SAAB entusiast. Plads til begejstring.

Folk var blevet inlogeret i hytter og værelser, de store fælles grill var blevet tændt op og den medbragte mad, samt drikkevarer blev nyt.

Børnene legede, de voksne talte om alt fra biler, arbejde og fritid. En super aften der for nogens vedkommende træk ud indtil nattekulden tvang os tilbage i hytten! En pragtfuld fredag!


Lørdag formiddag blev der afholdt bestyrelsemøde hvor ny bestyrelse blev valgt og derefter blev bilerne startet op til køreturen i kortege til ‘Kongens Bøge’. En smuk køre tur igennem vel nok en af Danmarks smukkeste skove. Flot vejr, nedrullede vinduer og en liflig duft af benzin og udstødning. Et flashback til ungdommens køreture i 80’erne inden katalysatorer, indsprøjtning og partikelfiltre blev hver mands eje. Bestyrelsen havde arrangeret sandwich og drikkevarer i det grønne. Bilerne blev linet op, beundret og fotograferet. En god snak folkene i blandt og de forbipasserende skulle også lige hen at kigge. Fællesbillede blev tager af alle deltagerne go humøret var højt.

Efterfølgende gik turen mod Helsingør hvor både Danmarks Tekniske Museum og Helsingør Havn blev besøgt. Selvfølgelig i kortege. En dejlig køretur hvor både børn og vokse fik en på opleveren. Selv den største SAAB, en F35 Draken, var repræsenteret på museet!Lørdag aften bød på SAAB fest med fælles spisning i restauranten med god stemning og hyggeligt samvær. Der blev talt om biler, reservedele, nybyggerier, gamle dage, kommende træf i udlandet og en sværm af andre ting. Medlemmerne øste ud af deres erfaringer og som ny SAAB mand fik jeg selv et hav af gode ideer som nu skal føres ud i livet. Et par nye reservedele blev købt og studeret. Altid en herlig ting at få nogle originale stumper op under neglene. Nærmest som Juleaften! Sent lørdag aften gik folk til ro. Mørket sænkede sig over Smistrup Camping. Søndag morgen blev der spist morgenmad og de fleste medlemmer kørte mod København for at se ‘DieselHouse’ som jo har en meget stor dieselmotor udstillet, samt et hav af andre spændende ting. Efter sigende en meget stor oplevelse at se denne motor i gang. Her var der også arrangeret sandwich til frokost.

Med en næsten 400km lang køretur i sigte og en lettere defekt kobling, tillod familien og jeg sig dog at begive os direkte fra Nordsjælland til Vestjylland. En halv dagsrejse i en gammel vogn. En super og oplevelsesrig weekend rigere som vil stå klart på nethinden i mange måneder frem. Indtil næste træf som jeg kunne forstå bliver i Jylland. Tak for alle for den gode modtagelse. Tak for jeres venskab og imødekommenhed. Det betyder meget for min famile og jeg.


Mange hilsner fra Jesper og familien Omer

bottom of page